sobota 6. prosince 2014

Rekonstrukce bytu..

Hezký večer přeji..

Jakou jste měli sobotu? U nás probíhala příprava na vánoce, přítel věšel ozdobičky na balkony a já se vrhla na předvánoční úklid a zase jsem toho hromadu vyhodila a hned mám lepší pocit.

Dnes bude článek o něčem, co u mě na blogu ještě nebylo. Jak už název napovídá bude se jednat o naši cestu k vysněnému bytu. Nebudu tu psát ceny, nehodí se to, některé si nepamatuji a ty se stejně stále mění.


Rekonstrukce byla nervy drásající zážitek, ale stálo to za to a my máme byt, tedy jeho část, přesně podle našich představ. Pokud máte něco takového před sebou nebo to plánujete, nebojte se, zvládnete to. Chce to jen mít představu, jak chcete, aby to vypadalo a jít si za tím snem. 

S přítelem jsme spolu už opravdu dlouho, a v roce 2011 jsme se rozhodli, že si budeme radši platit vlastní byt, než někomu jinému. Začalo tedy hledání bytu. Měli jsme vážně štěstí, protože hned první byt, který jsem našla na internetu jsme si oba zamilovali. Ano, je to tak, hned první byt a my věděli, že ho chceme. Vyskytly se sice nějaké potíže, ale po půl roce už ho mohli přepsat na nás. Samozřejmě, že máme hypotéku, a bydlíme v paneláku. Vy, co mě čtete a bydlíte v domech, chápu, že vám panelák může připadat odporný, ale já bydlela v paneláku od mala a nemám nic proti nic. Navíc jsme měli štěstí a byt jsme si vyhlédli v místě v Hradci, kde jsou ty byty poměrně velké. Máme 3 plus 1 a 4 balkony. Rozměry bytu bez balkonů kolem 90m2.

Už při první návštěvě jsme věděli, že je pro nás dost velký, světlý, ale před rekonstrukcí. Nevadí. Hlavně, že budeme mít to naše místečko. Byt jsme tedy začali zařizovat.

Lednička, pračka, sedačka, ta nám tedy dala, kupovali jsme ji ve Scontu a když jsme si ji vybírali měla na délku 3metry, ale nějak se stalo, dodnes nevíme jak, že když jsme si ji tam naložili a dovezli domů, má na délku metry 4. V obýváku byl po původním majiteli takový soklík, který měl na délku 3metry a ten jsme museli hned zbourat, aby jsme ji mohli usadit.

Říkali jsme si, že rekonstrukci uděláme až něco našetříme. Trvalo to zhruba rok a půl a padlo rozhodnutí, že se vrhneme na rekonstrukci bytu.

Hlavně se zbavíme umakartového jádra. S tím je samozřejmě spojena rekontrukce koupelny, záchodu, kuchyně a v našem případě jsme se rozhodli i pro obývací pokoj.

Chtěli jsme si to vše vymyslet sami, takže jsme začali obcházet koupelny a vybírali kachličky, vanu, umyvadlo, skřínky, dveře a zárubně, podlahu a hlavní bod byla kuchyň. Ne, že bych byla taková kuchařka, ale věděla jsem jak má vypadat.

Zašli jsme tedy do Oresi kuchyní, nechali si zpracovat návrh a stanovili den D. Ode dne, kdy měli přijet pánové z Oresi jsme museli začít počítat čas potřebný na zbourání a stavbu nového jádra.

Vše bylo domluveno a my měli tu výhodu, že jsme v tom nemuseli bydlet. Takže jsme se týden před zahájením odstěhovali a měli týden na stěhování všeho vybavení do zbylých dvou místností, stržení staré podlahy, která byla z kachlíků, zničení staré šatní skříně a škrábání všech zdí. To jsme ještě byli plni optimizmu, že budeme malovat sami, ale nějak se stalo, že při přípravě šatničky, kde jsme si vyrobili úložný prostor nám vypadala zeď v průměru třeba 40cm. To jsme tedy uznali, že potřebujeme ještě malíře, který vše vyhladí, začistí a vymaluje..

Znáte někoho, kdo měl doma nějaké dělníky? A říkal někdy, že je musíte kontrolovat, usměrňovat, jinak, že z toho budete mít něco jiného? Tak to je tedy pravda :-)

Rovnou říkám, že pro mne bylo těžké, si všechno představit dopředu, jak to bude vypadat dohromady. Tohle můj mozek opravdu nezvládá, ale přítelův mozek to zvládá a to nám hodně pomohlo.

Dělníci na hrubou práci, se snažili všechno obejít, usnadnit si to, ale když nad nimi přítel stál, udělali to jak měli. Zbourání starého jádra trvalo jeden den, potom se už začalo rýsovat jádro nové. Musela se i předělat elektrika, kvůli novému rozmístění přístrojů. Přítel si vymyslel minerální podhledy, aby si vrchem mohl vést kabely. Dnes jsem za to řešení ráda, už jednou nás sousedi vytopili a stačilo vyměnit pouze poškozené desky.

Pán co nám přišel pokládat kachlíky, trochu frflal, protože jsme si to vymysleli až ke stropu a to pro něj bylo moc práce. Opět, ale vše udělal jak měl. Nakonec už jen usazení vany, pověšení zrcadla, do kterého jsem se zamilovala jakmile jsem ho viděla a ještě skříňky. Koupelna a záchod hotovo.

Potom přišel na řadu malíř, úžasná práce, i když mu to tedy dalo dost zabrat. Když viděl ty díry, ptal se, jestli jsme tu někoho zastřelili. Domluva jednoduchá, a mnou zvolené barvy miluju. Šedivá a růžovo fialová, i když se mi pan malíř snažil vymluvit tu šedivou a místo ní jsem si tam měla dát bílou. Ale já bílou ráda nemám.

Potom podlahy, další odborníci, přišly, udělali co měli a když jsem viděla výsledek vyrazilo mi to dech. Sice tu vylili stěrku, která zvýšila hmotnost o cca 250kg, ale bylo nutné vyrovnat podlahu. Takže první den, vybrousit, srovnat, nalít stěrku a čekat až to uschne. Ale potom to byla rychlost, máme vynilové lepené dílce.

Následovalo Oresi. Lidičky to bylo špatně hned od začátku. První den mi volali, že nemají dřez a bude až za tři týdny a pracovní desku, nemohou usadit, protože je vlhká a nabobtnala. Tak prý další týden, než ji dovezou z Prahy. Ten dřez jsem si nenechala líbil a napsala na vedení Oresi, omluvili se mi a dřez byl připravený do týdne, do dalšího termínu, kdy přijeli i s tou deskou. Deska byla hotová, když přijdu domů na kontrolu vidím, že tam jsou špatné úchytky. To si snad dělají srandu. Takže další stížnost, no, paní v Oresi si spletla číslo a já mám v kuchyni 16 špatných úchytek, které se mi sem vážně nehodí. Měla jsem mít chromové a hranaté a mám tu chromové a kulaté. Při další stížnosti, se mi opět omluvili a po týdnu přivezli úchytky správné. Tím jsem ukončili kauzu Oresi, naštěstí.

Jako další bylo na řadě sklo za kuchyňskou linkou. S tím, že máme plynový sporák nastal problém, musí tam být tvrzené sklo, kvůli teplotám a mnou vybraná barva bude trvat o něco déle. Nevadí, počkám si. A výsledek? Naprosto skvělý.

Poslední co zbývalo byly dveře. Bezpečností vstupní a ostatní po bytě. Firma Sepos vše sepsala a dovezla, dveře byly usazené během jednoho dne.

Co se týče barev, uvidíte na fotkách, ale většinou máme nábytek v barvě wenge a k tomu barevnou zeď.

Ještě zdaleka však není hotovo, plánů máme ještě spousty. Vždy se něco udělá, potom se snažíme šetřit na něco dalšího. V tuhle chvíli se nám dělá skříň na míru do chodby a ten samý truhlář nám udělá poličky do obýváku.

Teď už sem vložím fotky před a po. Omlouvám se za kvalitu, ale měla jsem ještě starý mobil. Nejdříve sem vložím foto ničení soklíku a naši práci v ložnici. Tu jsme si malovali sami.

sokl v obýváku

přaštíte a popadá to samo

sokl je pryč a sedačka je připravená
druhý pohled

ložnice, naše práce

tady jsme začali šedou a fialovou

barev se nebojíme

A teď už tedy rekonstrukce.

před rekonstrukcí, pohled od hlavních dveří

stará šatní skříň

dveře do koupelny a na záchod

koupelna

koupelna

koupelna

záchod


z chodby do ložnice

z chodby do kuchyně

kuchyně

kuchyně

kuchyně

kuchyně

obývák

tohle zrcadlo chci

šatna před

šatna po

bourání

chodba bourání



zbouráno, ještě kachlíky

začínáme balit
balení

bouráme



balení

provizorní řešení



stěhování

šatnička

i televizi lze sledovat provizorně








oškrábáno

oškrábáno


Lisa je spokojená i v tom nepořádku
kachlíky jsou dole










luxfery v koupelně






zkosený roh v koupelně













malířovi vypadla část zdi



podlahy jsou hotové






svítíme
























hotovo











Tak to je vše, doufám, že se vám to alespoň trochu líbilo.. Chystáte se na rekonstrukci? Nebo ji máte už za sebou?
Mějte hezký večer
Lucka

27 komentářů:

  1. Teda Luci, fakt paráda, kombinaci šedé a řůžovofialové mám taky ráda, ale ta kuchyň, to sklo je naprosto božský! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem ráda, že se to líbí, vím, že každý máme jiný vkus, ale tohle jsem já..

      Vymazat
  2. Nádherné to máte. Dveře super, koupelna a ta fialová v kuchyni, bomba :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jste kouzelníci s úžasnou vizí. :) Růžová na pozadí kuchyňské linky mi vyrazila dech. Všechno se mi moc líbilo, obzvlášť jsem se teda zamilovala do té obrovské sedací soupravy, na tom se musí tak krásně pelešit. :) Jediné, co mi trochu uvízlo v krku, byly viditelné nožky u kuchyňských skříněk, tam bych já osobně dala ještě lištu, aby to bylo vše v jedné čisté linii.
    Je i celkem zajímavé, že jste se sami rozhodli žít v bytě už natrvalo, to je docela rarita, ale samozřejmě proti gustu žádný dišputát...nebo alespoň tak nějak se to říká. :D
    Přeju krásné dny ve vašem už útulném bytečku, snad se vám bydlí dobře. :)

    www.infinitetreasure.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. *uvízko v oku...nevím, kde jsem vzala krk :D

      Vymazat
    2. děkuji za upozornění, ty nožky už vidět nejsou, máme tam chromvu lištu a vidět to není.. jak píšu, panelák mi nevadí a vidíme to jako investici. takže třeba někdy v budoucnu z bytu půjdeme, ale zatím jsme spokojeni :)

      Vymazat
    3. na vizi jsme mistři, ale vymyslet a najít to v rozumné cenové hladině je ten um..

      Vymazat
  4. Povedená rekonstrukce a ta růžová v ložnici a v kuchyni - nádhera!

    http://missalexy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Ta fialová v ložnici a v kuchyi je úžasná, úplně to ten interiér prozářilo! :) A šatnu nepokrytě závidím :)

    http://kiss-beauty.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ta šatna je super, přiznávám, že je příjemný mít takovýto prostor už v bytě udělaný. rozzářilo a děkuji

      Vymazat
  6. vohou! to je ale úžasná změna. Jinak tu barvu jsem měla v ložnici také. hezky jsem vymalovala nastěhovala nábytek a pak přišel domů tehdejší přítel a řekl mi, že to do budoucna se mnou nevidí ať se sbalím :-D A kočičky mají parádní rozhlednu,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. . No tak to je hnusný. Kočičky se u nás mají velmi dobře , myslím

      Vymazat
  7. wow Luci tak to je paráda!!!! Vypadalo to jak zlej sen a udělali jste z toho parádní hnízdečko! prostě wow!

    Loveliness By Tess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky Tess, jako zlej sen to vypadalo, to máš pravdu. Ale když se chce, všechno jde

      Vymazat
  8. Čtu správně, že máte čtyři balkony? Šatna je krásná, tu závidím. Barvy v bytě jsou na mě trochu moc divočina, ale tak záleží na vkusu každého.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, 4 balkony, u každého pokoje :-)
      chápu, každému se líbí něco jiného

      Vymazat
  9. Ty jo, opravdu to vypadá super, měli jsme něco podobného, ale nakonec manžel prohlásil, koupíme si dům a tak teď lítám po celém domě a uklízím skoro od rána do večera, ale jsem spokojená a pro děti to jednou bude ideální.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. my nějak po domu netoužíme, ale pro děti je to určitě lepší. navíc my nějaký ten domek asi zdědíme, samozřejmě až časem, tak kdo ví, jestli nás to do té doby nějak postihne

      Vymazat
  10. Taky se chystáme na rekonstrukci s touhle
    firmou . A mám trochu strach, že budu muset vystoupit z komfortní zony a zvykat si na změnu ale přitom budem s rodinou bydlet ve vlastním bytě jako do těd.

    OdpovědětVymazat
  11. Pěkný kus práce jste tam udělali! Klobouk dolů. Musím říct, že mě to hodně inspirovalo, protože právě na rekonstrukci bytu se teď chystám. Nejspíš si vše budu dělat svépomocí, maximálně si na to najmu pár řemeslníků. Už jsem se díval na tento katalog řemeslníků a všiml jsem si, že tady v okolí jich své služby nabízí celkem dost, takže nějaké najít podle mě nebude problém. Doufám, že to dopadne tak dobře, jako u vás. :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Luci, děkuji moc za velice obsáhlý článeček a za fotografie, které jsi k němu přilozila... Moc se vám to povedlo. My jsme teď také dělali rekonstrukci našeho domečku a rozhodli jsme se i pro velikou změnu. Tou změnou je změna dodavatele elektřiny a poté i změna celého designu domu... No ale to vše, až na to budou penízky :-(

    OdpovědětVymazat
  13. Téda, díky moc za suprový článeček... Vám se ta rekonstrukce ale krásně povedla... To nás to teprve všechno čeká a jsem zvědavá, jak to vlastně celé dopadne... Už jsme si pořizovali nějaký ten materiál a i pomůcky, jako jsou rukavice, špachtle a třeba i respirátory ... No uvidíme, jak to celé ještě bude :-) Určitě dám vědět!

    OdpovědětVymazat
  14. Ta zářivě růžová se mi v interiéru vážně líbí, jasně, je to samozřejmě otázka vkusu ale i tak mi to přijde vkusné a není to nudná šedá jako pomalu v každém bytě. Také už se pomalu chystáme na rekonstrukci, tak děláme velký nákup na e-shopu , abychom k tomu měli všechno potřebné.

    OdpovědětVymazat
  15. My jsme si tím naštěstí už prošli. A jsem docela rád, že jsme objevili firmu http://www.pwinterier.cz, která nám s tím hodně pomohla, navrhla interiér a tak celkově byla při ruce. Člověk se sice na internetu dočte leccos, ale poradit se s někým, kdo se tím reálně živí a má zkušenosti s praxe je nenahraditelné. ;-)

    OdpovědětVymazat

Radost mi udělá jakýkoli Váš komentář i kritika ze které se mohu poučit.. Děkuji za Váš čas.