úterý 10. března 2015

Peklo jménem svatba....


Hezký den přeji, dnes tu bude něco úplně jiného. Sedím si tu tak v práci a říkám si, jak moc jsem měla zkreslené představy o svatbě, vše jsem měla v hlavě zalité sluncem a růžové, realita mě dohnala. Není to růžové, je to stresové období, ale neberte tento článek zas tak vážně. Každý z nás to bude mít jinak.

 

Všechno to začalo tak hezky, nevině. V srpnu loňského roku, mě přítel v Itálii požádal o ruku. Byla jsem nadšená, ale emoce v podobě slziček štěstí se nedostavily.. Tak nějak většinu věcí beru jinak. Na čem jsme se shodli hned bylo, že nechceme dělat velkou svatbu. Oba jsme hrdí na to, že jsme samostatní a dokážeme si na vše našetřit sami a neradi si říkáme o pomoc, oba se poté cítíme zavázáni druhé straně. Možná to zní hloupě, ale je to tak. I byt jsme si zařídili sami s následným stěhováním, pouze ve dvou, včetně postele a sedačky. Nevadí nám to, děláme takhle vše.

To, že nechceme velkou veselku vyvstalo ze dvou našich interních pocitů, neradi se ukazujeme a představa, že budeme šaškovat před hromadou lidí, kteří si na vás najednou vzpomenou, se nám prostě nechce. A druhý jasný fakt je ten, že máme byt, kde je stále co dělat, hypotéku a při představě, že veškeré naše úspory sežere někdo, koho celý rok nevidím? To si ty peníze raději ušetříme a třeba, když budeme chtít pojedeme na krásnou dovolenou a nebo ne, jak budeme chtít, my.
Prvotní nápad bylo, budeme to jen my dva a naši svědci. Můžete si myslet, že jsme sobci, ale my to takhle cítíme. Nepotřebujeme si něco někde dokazovat. Naši svědci? Naši sourozenci. Nejsme příliš společenští, mám ráda kamarádky na pokec, ale nejlepší přítel je stejně můj partner. Ohraná fráze? Ano, ale je až bolestně pravdivá.

Po příjezdu z dovolené, jsem si řekli, že to vezmeme v klidu a postupně.
Jako první byl výběr data, už tady se objevili drobné potíže. Chtěli jsme červenec, ale potom jsme si řekli, bude vedro a padneme na hubičku. Dáme si tedy červen, už na začátku listopadu byl přítel domlouvat termín na červen, aby to vyšlo na den, kdy to chceme. To se zdařilo, ale při zařizování dostal do ruky složenku, že to musíme uhradit a vybrat si z A4 písniček, tak 3 – 4 písničky, které nám tam budou hrát. Tak je jasné, že na příchod mám svatební pochod, ale ten zbytek, přijde nám to jako písničky na pohřeb. Beze srandy.  No nic, to přežijeme.

Tak jsem si tak jeden listopadový den sedla a začala jsem sepisovat co je třeba na svatbu. I na tu nejmenší je potřeba, termín, hudba, prstýnky, šaty, kadeřnice, vizážistka, květinářka, doprava na radnici, fotografka, svědci, nějaké to kilo dolů.. Že se to nezdá? Dobře, kadeřnice a vizážistka není nutnost, ale kdo nechce vypadat hezky, že?
Jenže kdo mohl vědět, že tohle bude víceméně procházka růžovým sadem oproti tomu, co se spustí u nás v rodině, že to chceme mít takto jednoduché. Moji rodiče řekli, že jim to nevadí, snoubencův tatínek, že také bude raději, když za peníze pojedeme na dovolenou, ale jeho maminka s jeho babičkou nám začaly říkat, že to není slušné, že se to nehodí, že se má udělat alespoň oběd, a tak dále. Možná ano, ale my to nechceme, neměl by to být náš den? Naše sny a přání? Že neexistuje, že budeme spát noc před svatbou spolu. Ale budeme, já k rodičům nechci, miluji svůj prostorný byt a snoubenec to samé. A kdy bude oběd? Že nebude? Proč? Zkuste starší generaci vysvětlit, že na hosta se počítá s cenou kolem 1.700,- Kč a když jsme spočetli členy rodiny, kterých jsme při velmi velkém výběru napočítali kolem 35 lidí, šly jsme do kolen. Teď my může někdo oponovat, že když uděláme hostinu peníze se vrátí. Možná ano, možná ne. To nikdo nezaručí. A navíc, zcela upřímně, nechci dělat hostinu. Největší problém je s přípitkem, jak je možné, že nebude přípitek? Navodím Vám situaci, původně to mělo být, my dva, svědci a fotografka. Svědci to podepíšou, vylezeme ven, uděláme společnou fotku a svědci pojedou domů, my před sebou máme ještě focení, na které se mezi námi těším nejvíc. Jenže teď, když už se polovina rodiny rozhodla se na nás přijít podívat, tak jedna část vymýšlí, že ten přípitek být musí. Ale jak? My se jdeme po obřadu fotit a kdo bude na náměstí v autech čekat tak 3hodiny, než my budeme moci? Nikdo, takže někdo dostal nápad, že se alkohol vezme do aut a až vylezeme ven z obřadu, otevřou se flašky na parkovišti a připijeme si tam. Haha.. Přijde vám to normální? Proboha, vždyť většina jede autem domů.

Když budeme chtít a všechno skončí, sundám si šaty a budu moci dýchat, ráda si poté už s manželem zajdu na oběd, ale v klidu.
Jsem ráda, že si mě snoubenec chce vzít, ano, opravdu jsem, ale nejsem ráda, co se kolem toho spustilo. Už několikrát jsme si říkali, že jsem se měli vzít a ostatním to pouze oznámit :-)

Chtěla jsem to malé a klidné, ale v tuto chvíli do toho vstupují lidé a vymýšlí různé možnosti, jak to tak nějak udělat, aby se nikdo necítil dotčený.
Když ale pominu tento fakt, který jak doufám se nějak uklidní, jinak mi snoubenec nepřijde na svatbu, což už mi ze srandy řekl, tak termín máme, hudbu taky, šaty a oblek máme také, kadeřnici mám domluvenou, na tu jsem hodně zvědavá, vizážistka přijede tento pátek za mnou, na první schůzku, fotografku jsem si našla vysněnou a má volno v den mé svatby, kytici mám představu také a floristku jsem si již také vybrala, ale výsledek uvidím až v den svatby. Prstýnky se nám již vyrábí v Americe, tak vlastně pohoda

Opravdu chápu, že se svatba dělá spíše pro ostatní, že existují tradice, ale nemáme potřebu dodržovat nějaké tradice, když v ně nevěříme.
O věcech jako šaty, účes a líčení ještě článek bude, ale nejdřív musím počkat, zda se na mne bude moci dát koukat.

Co vy manželky a nevěsta? Také vám do vašich příprav někdo neustále vnášel chaos?
Lucka

 

40 komentářů:

  1. No, já mám na to podobný názor jako ty. Obrovská svatba mi spíš připomíná noční můru a ty (těžce vydělaný) prachy by se mi fakt za to dávat nechtělo. Já mám možná výhodu v tom, že s většinou příbuzenstva nevycházím dobře, resp. si nerozumíme a nestýkáme se, tak nikdo (jednou) opravdu nebude čekat, že pozvu všechny příbuzné :-D Osobně bych nešla ani k vizážistce a kadeřnici, nejlíp se umím stejně namalovat a učesat sama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, že mě v tom neutápíte, že jsem jiná.. ano v tom máš určitou výhodu, že si nerozumíte a i s tou kadeřnicí a vizážistkou tě chápu, no vyzkouším to a pokud budu vypadat jako Marfuška, tak jí poděkuji a pošlu jinam :-)

      Vymazat
  2. Já mám ráda velké svatby a sama jsem takovou měla, ale jen proto, že jsem to tak JÁ chtěla. Určitě máš pravdu v tom, ze je to hlavně váš den, takže si ho udělej hlavně podle sebe a přítele, aby VÁM se to líbilo, ostatní to stejně nakonec budou muset přijmout, ale vy budete mít krásné vzpomínky když si to uděláte podle sebe. Nenech se do ničeho natlačit, stůj si za svým, držím palce:)
    Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Šárko, ano beru to, že někomu se to líbí, ale je to jak píšeš, každý to má mít jak on chce..

      Vymazat
  3. Jak ti rozumím. Taky plánujeme svatbu. Upřímně jsem se hrozně na plánování svatby těšila, ale díky neustálým sporům s rodinou o tom co bude a nebude a koho pozvat, se fakt těším až bude po všem. Opravdu nejkrásnější byla žádost o ruku. My jsme teda svatbu nechtěli ve 4, ale taky nechceme zvát 100 lidí. Aktuálně máme 40 hostů, žádný nesmysly kolem a stejně nás to celé vyjde na 100 000,-. A moje máma s babičkou neustále vymýšlí další a další věci, který nám to celé prodražují... Nasadili tomu korunu teď o víkendu, kdy jsme se pohádali jak nikdy. Takže do teď už jim prostě ustupovat nebudu. Každopádně mi svatba ve připadá jako super nápad ;-) Snad Vám to vyjde jak jste si to naplánovali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. gratuluji k svatbě :)
      těšila? taky si to měla všechno zalité sluncem... To je tedy hezká sumička.. děkuji a i tobě přeji aby ti tvůj den vyšel podle tvých představ

      Vymazat
  4. Já jsem zatím svobodná a počítám, že těch pár roků ještě budu, takže mám v hlavě zatím jen ty představy a sny zalité sluncem. Moji rodiče měli na svatbě dohromady 14 lidí. Když nad tím tak přemýšlím, bylo to úplně ideální - malá svatba, ale nikdo na ni nechyběl(jsme malá rodina a zvát každýho bratrance a sestřenici bratrance je zbytečný). Jestli se ale já vdám za svého přítele, v což doufám, tak s malou svatbou počítat nemůžu, protože jenom ženich by měl 4 sourozence. A u nich jsou velký svatby dost v kurzu :D A mít svatbu ve 4 mi zase přijde trochu smutný, ale chápu lidi, kteří to tak chtějí.
    Přeji pevné nervy a krásné vzpomínání v budoucnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji za názor, my to tak nechceme i z důvodu, že jsme byli před pár lety na svatbě jeho mámy a ta nám to dost otrávila, ale pokud má tvůj přítel tolik bratrů, je to jasný to jinak nejde :)

      Vymazat
  5. Ahoj,

    já jsem zatím svobodná, ale o své svatbě mám celkem jasné představy... Co nejméně lidi a les, nic víc nepotřebuji... Nedávno jsem o tom psala na blogu... Odkaz tady, kdyby tě to náhodou zajímalo http://polarnivlk.blogspot.cz/2015/03/jak-by-mohla-vypadat-moje-svatba.html?m=1

    Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak náhodou mne to zajímalo a tvá představa je krásná, ty fotky mi vyrazily dech. jednoduché, vzdušné, krásné

      Vymazat
  6. Lucinko, promiň, že to řeknu takhle, ale prosím Tě, kašli na rodinu, udělejte si takovou svatbu, na kterou budete vzpomínat s radostí. Možná budu znít jako pokušitelka, ale já být na Vašem místě a byla bych tlačena někam, kam nechci, tak udělám tajnou svatbu. Možná to zní hloupě, ale já bych to skutečně udělala... A pak bych rodině řekla - udělali jsme to, dejte si v neděli oběd na naše zdraví - a šlus.

    Já sama otázku svatby budu muset brzy řešit... A já zastávám komornější svatbu, jen o pár lidech. Protože to má být náš den!

    Držte se a přeji Vám jen to nejlepší!
    CzechIvy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neomlouvej se, jsem ráda i za takovýto názor.. nejhorší je, že přítel už toho má dost, nechce slyšet už nic co je společného se svatbou, tak snad mě tam nenechá stát.
      tím pádem gratuluji a přeji krásný společný život

      Vymazat
    2. Lucí, věřím tomu, že to pro něj musí být velmi náročné, pro oba... Držím Vám palce a myslím na Vás. Hlavně se nenechte rodinou odradit od tohoto kroku - budeme cyniky a řekneme, že se chtějí jen pořádně najíst na cizí účet. Část mé rodiny je hrozně na peníze, takže vím, o co jde ;)

      Tos to prokoukla? :) Ale pst! Prstýnek mám už od Vánoc, ale chci to skutečně začít řešit až o prázdninách :)

      Moc Vám držím palce!

      Vymazat
    3. je to náročné, ale zároveň jsem šťastná, tak si říkám, at mi vlezou na záda.. přesně, budu sprostá, ale nažrat se na náš účet, ale my řekneme NE :-)
      tak nějak mi to došlo, to je hezký, užij si to

      Vymazat
  7. Hezky napsane. Rozumim ti....beztak pulka lidi tam jde ze slusnosti a druha pulka se chce nazrat :D (s nadsazkou). Mne taky bavi chodit na svatby, ale az to bude na me, vdam se klidne na urade na tajno a v plesovych satech, ve svem vlastnim liceni (vizazistky nemusim). No jsem zas jiny extrem :) Ale ty svatby mi prijdou jak vyhazovani penez. Hlavne teda pred rokem jsem byla na mega svatbe 150 lidi, v parku u jedne vily v Bubenci, honos, luxus, a....? Po roce rozvod. Takze echt vyhozene penize, i kdyz party to byla dobra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji.. máš pravdu slušnost a neslušnost.
      to jsi opravdu extrém, ale po tom všem tě chápu..
      párty je to většinou dobrá vždy, ale šťastné manželství to nikomu nezaručí..

      Vymazat
    2. Tak ono uvidime, az na to prijde, ale cim jsem "starsi" tim min me cely ten tyjatr laka....ovsem myslim, ze to jeste par let resit nebudu :D

      Vymazat
    3. Tak nějak. Cim jsem starší tim min si pripoustim variantu delat neco pro někoho

      Vymazat
  8. Moji sourozenci měli docela velkou svatbu a musím říct, že se na ni vecpali i lidé kteří pozvání nedostali. Já jsem už s předstihem ač mě tedy zatím o ruku nikdo nepožádal začala příbuzenstvo připravovat na to, že pokud bude svatba tak jen v úzkém kruhu a to znamená jen já manžel a oddávající a svědky si v případě nouze klidně stopnu před radnicí. Moc kladné ohlasy to u nás nemělo, ale jednalo by se přece o mou svatbu tak nechápu proč by o její podobě měla rozhodovat moje rodina. Tobě přeji ať ti svatba nakonec vyjde podle tvých představ a ať ti ji ničím široké příbuzenstvo nepokazí :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Veru za názor. Svědky si odchytis u radnice, taky dobry. Snad to zvládneme.

      Vymazat
  9. Ahoj. Po přečtení článku budu taky reagovat. Jen chci jako první říct, že to co napíšu je můj názor a nechci aby to někdo vzal špatně. My jsme měli větší svatbu o 70 lidech a nikdy bych menší neudělala. Je to o lidech, jak se v ten den chovají, ale upřímný to bylo o nás. Já jsem se cítila jako princenza. Vedle sebe milovaný princ, všichni mě obletovali. Nádhera. Svatba celkem nás vyšla na necelých 200 tis. a vrátila se nám půlka. S tím jsme ani nepočítali, že tolik. Na osobu nás přípitek, hl. jídlo a raut vyšel necelých 1000 Kč a to jsme měli v luxusnějí restauraci. Hudbu jsme si na obřad vybírali sami bez žádného seznamu. Věcí na vyřizování jsme měli šíleně moc, důvod nechci rozebírat, ale díky mojí mamce byly přípravy radost. Musíš se na to dívat z jiné strany a nestresovat. Nám všechno klaplo, nic se neposralo a to jsem neměla infantilní nevěstin zápisník :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Olgo, nebudu to brát špatně, každý to vidí jinak. Pokud ses cítila jako princezna a chtěla si to mít, je to jedině dobře.
      Já vím, že se nesmím stresovat. Hlavní je, jak píšeš, aby se ni neposralo...

      Vymazat
  10. Chápu tě, to je orvní co chci říci a rozhodně vych se vzepřela ;) Jak já říkám žít a nechat žít... nikdo Vám do toho nemá co kafrat. A to říká někdo, kdo tvrdí, že do svatby nežije... svatba je jak narození... Já jsem na svatbu hodně zatížená a byla bych si schopna na to vzít půjčku, prostě na to mám úplně opačný pohled....ale tebe naprosto chápu... nenechej si do toho kecat, je to Váš den ;)

    Loveliness By Tess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky Tess moc... to by mě tedy poté zajímala tvoje svatba, ale jak píšeš, každý na to máme jiný názor a je to dobře.. nemůžeme být všichni stejní

      Vymazat
  11. Ja s priatelom svadbu plánujeme do 5rokov...ale urcite tiez malu, len s rodinou s mojou najblizsou kamaratkou ktorá ma pozná dokonale a je ako moja sestra, žiadne šaškovanie so 100 ludmi a podobne.ked vacsinu by som pozvala aj tak s nejakej slusnosti? to teda nie... tiež ked som bola malá mladučka(15rokov) som snívala o velkej svadbe o prepychu..ale s odstupom 10rokov...som zistila ze načo..ze ved svadba je len papier, ktorý na vztahu nič nemení...stále je ten vztah rovnako intenzívny ako bez papiera....skor svadbu bereme s priatelom ako nejake spečatenie toho ze ked sa nám narodí babo,bude to do tak povediac oficialnej rodiny....tak to bereme obaja....som rada že mám chlapa ktorý so mnou v tejto veci suhlasí....... beriem aj take ženy ktoré maju svoju vysnenu svadbu a idu si za nou aj cez uvery ... ved predsa každý si má plnit sny....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. plánujete ji 5let? to bych nedala.. ano, je to jen papír, který nic enzmění, navíc my už máme papír větší váhy a tou je společná hypotéka :-)
      ano o dětech se též bavíme a tohle je takový ten krok správným směrem.. děkuji, každý at si to udělá jaké chce.. at ti to dobře dopadne

      Vymazat
    2. asi som to zle napísala, neplaánujeme ju 5 rokov, ale plánujeme sa tak o 5 rokov vziat....:) tak tu hypoteku ti verím to je riadna váha:D

      Vymazat
    3. omlouvám se, špatně jsem to pochopila :-)
      máš naplánovou 5-ti letku? proč ne :-)

      Vymazat
  12. Lucinko udělejte si svatbu jen takovou jakou chcete vy dva, nenechte si do toho mluvit, je to opravdu jen váš den a budete na něj vzpomínat! Líbí se mi Tvé názory :o)
    Krásný článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucinko děkuji moc.. docela mi tyto komentáře pomáhájí a mám více síly tomu čelit.. nicméně je to tchyně, takže se počítá s nestejnými názory :-)

      Vymazat
  13. To je člověk akorát pak otrávený vid...
    Úplně ti rozumim..
    Jak se do toho začnou cpát lidi, kteří se nebudou brát, je to podle me konec. Co ti/vám do toho mají co povidat? Snad se vdavas ty, ne? Akorát ma pak člověk stres:-(

    Z výdajů, ktere jsi jmenovala, mi naprosto zbytečný přijdou vizazisticka a kadernice. Kosmetická blogerka ze by se neuměla nalíčit? No jistě, ze umí;-) no a hned usetris nějakou korunu;-))

    Naopak treba oproti tomu, co vidim u ostatních páru, pro me jsou důležité prstýnky. A na ty padla naprostá většina našeho rozpočtu. Prsten je podle me symbolem vztahu a chci ho denně nosit - nakonec reálně to je předmět, který z te svatby užije člověk nejvíc.
    Přeju pevne nervy a vzájemně si muzem držet palce:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji,
      ano umím se nalíčit, ale dnes jsem ji tady měla na zkoušku, byla jsem mile překvapená.. a to líčení je opravdu malá částka. ale spíš to vidím, jako ušetřeí času a stresu, jestli víš jak to myslím?
      prsteny jsme měly rozhodnuté hned, jen nevím jaké budou reakce :-)
      děkuji, snad to přežiju

      Vymazat
    2. dala jsem tvuj clanek cist i priteli a rikal, ze mu uplne mluvis z duše.
      Osobne nechapu, jak muze byt okoli tak sobecke, ze nenecha sve vlastni deti vdát se/oženit se tak, jak si preji.
      Prstynky jsou pro me taky dulezite, mám je uz nachystane a moc se na ne tesim:-) kdy vam dorazi tyvase:-)?

      Vymazat
    3. objednávka se posílala 1.3. a na výrobu mají 8týdnů, takže v půlce května a to je jediná věc, na co se snoubenec těší :-)
      a děkuji tvému příteli, alespon vím, že nejsem jediná :-)

      Vymazat
  14. Ty jo, tak to je hukot! Pokud vy dva chcete opravdu jen takovou malou svatbičku a při větší byste se necítili dobře, tak bych asi tajně změnila datum svatby na dřív a pak to jen oznámila. Je to na jednu stranu takový blbý, že musíte příbuzenstvo takto víceméně podvést, ale zase když nejsou ochotní respektovat váš názor, tak to asi nejde jinak.
    Jinak myslím, že ani tak nezáleží na tom, kolik lidí na svatbě je, ale jak moc Ti jsou ti lidé blízcí. My třeba budeme mít na svatbě 45 lidí, převážně všechno rodina a to i vzdálenější, ale stýkáme se, zajímáme se o sebe a kdybych se měla vdávat bez nich, tak by mi to připadalo takové ošizené. Je pravda, že o to ta svatba bude dražší.
    Budu Ti držet palce, abyste to ustáli a svatba byla jen podle vašich představ! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. chápu, že pokud se stýkáte a rádi se vídáte, že je to jiné, ale nám to vyhovuje jen malé, tak uvidíme zda se to nějak neuklidní..
      a děkuji

      Vymazat
  15. Luci, naprosto tě chápu a moje představa svatby je podobná. A nejraději bych to ani nikomu předem neříkala,odletěla někam za teplem a tam se vdala :- ) Snad to vyjde. Naši to v pohodě přežijí, myslím, že budou i rádi, že to tak bude a přítelova mamka...ta má holt smůlu, protože to bude NAŠE svatba a ne její :-) Držím pěsti, ať máš pevné nervy a ať se vše uklidní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, děkuji moc za komentář, jo teď už si říkám, udělat to tak, možná by to bylo lepší, ale teď když mám už většinu věcí domluvenou, tak začínám být v klidu a ostatní at si trhnou nohou. :)

      Vymazat
  16. Já ti rozumím :) Sama nechci žádnou obří svatbu a je mi proti srsti zvát lidi z příbuzenstva, se kterými se vůbec nevídám a ani si s nimi nemá co říct jen proto, že by se to mělo. Svatbu jen se svědky bych na druhou stranu taky nechtěla, ale úplně tě chápu, že tobě se ta představa líbí. Hlavně - je to vaše svatba, nikoho jiného a s tím by k tomu měli ostatní přístupovat. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji i za tvůj názor, ano, každý by si to měl udělat podle sebe a jak se jemu bude líbit

      Vymazat

Radost mi udělá jakýkoli Váš komentář i kritika ze které se mohu poučit.. Děkuji za Váš čas.