úterý 26. srpna 2014

Výlet v Itálii - den první..

Hezký večer přeji..

Jak jste se tu beze mne měli? Já jsem měla dovolenou a jela jsem s přítelem na poznávací výlet do Itálie, přesněji do Říma, Vatikánu a Florencie, na dva dny plus cesta. Rovnou říkám a sama se tomu divím, že jsem si tam nekoupila nic kromě těstovin, žádná kosmetika nic.. Nějak na to nebyl čas.



Předem říkám, že nejsem věřící, ani trochu, ale to, co jsem tam viděla mi vyrazilo dech.. Něco tak velkého, momumentálního a krásného jsem ještě neviděla.

Dnes bude článek o prvním dnu, který jsme trávili ve Vatikánu a Římě.

Začneme postupně. Cesta začínala ve čtvrtek v Praze, odjezd byl v 11 dopoledne od Kongresového centra. No, pro nás trochu smůla, ldyž bydlíme v HK. Takže abychom to stihli, raději dříve, odjezd z HK vlakem v 8:08.. To bylo to nejmenší, dojedeme do Prahy a čekáme asi 25minut na místě. Mezitím se nás tak shromáždilo asi 25. Vzhledem k tomu, že jsem tento výlet kupovala na slevomatu, byla jsem ráda, že nejsem jediná, kdo by byl když tak podveden. Je to hnusný, ale je to tak..

Přesně v 11 hodin přijíždí autobus.. Nasedáme, průvodkyně nás vítá a začíná pomalu ale jistě říkat co nás čeká.. Kdybych to věděla hodně bych si to rozmyslela. Takže do autobusu jsme nasedli v 11hodin ve čtvrtek dopoledne a jeli jsme celý den, celou noc a k Římu jsme dorazili před 6ráno. Kolem půl sedmé ráno už jsme stáli v metru a čekali na první spoj, který nás doveze nejblíže k Vatikánu. To byla první zastávka. Vejdeme branou a páni. Na těch všech záběrech to ani zdaleka neukáže velikost soch, sloupů a toho náměstí. Procházíme si náměstí a fotíme co můžeme.. Poté jdeme do fronty na kontrolu obsahu batohů. Jakmile máte nůž, nůžky nebo cokoli ostrého musíte to vyhodit a projít dovnitř nebo nevyhodit a zůstat venku. Dále následuje kontrola odění, je to křesťanská budova a v takové musíte mít zahalená ramena a kolena, jinak vás na to upozorní a případně nepustí dovnitř. Co bylo super je zpráva, že jsou tu zdarma toalety, je to hloupé? Možná, ale v celém Římě je to se záchody dost zlé, takže každé toalety udělají radost a jdete i když vyloženě nepotřebujete.. Baziliku sv. Petra jsme si prohlédli a rozhodli jsme se, že vystoupíme nahoru do kupole.. Celkem cca 500 schodů.. Pohoda ne? Haha, nekouřím, občas jdu běhat, ale tady jsem málem nechala plíce.. Vyplahočíme se nahoru, ale ten výhled stojí za to. Celé náměstí máme jako na dlani.. Škoda jen, že jsme tam byli tak brzo a světlo nebylo ještě příliš lichotivé..







Vatikán končí a pokračujeme dále k Andělskému hradu a procházíme po mostě Ponte Sant Angelo, pokračujeme přes klasické italské uličky, do kterých jsem se zamilovala. Výhodou je, že v podstatě na každém náměstíčku je fontána s pitnou vodou, takže za pitnou vodu ušetříte.







Přicházíme na první náměstíčko jménem Piazza Navona. Mají tu tak krásné fontány, krásně se tu sedí a kouká do té šumivé vody a navíc první místo, kde ochutnat italskou zmrzlinu. Má volba padla na Tiramisu, mňam..





Po chvilce odpočinku pokračujeme dále, náš cíl? Pantheon. Ano, něco jsem si načetla a koukala na fotky, ale realita mě učarovala.. Uprostřed uliček je chrám, který se tam jakoby vůbec nehodí, ale uvnitř je krásný. Nahoře má díru bez skla, kterou tam teče voda při deštích a už tehdy uvnitř chrámu udělali odtok.. Klobouk dolů..




Měli jsme tu rozchod a tak jsme se šli podívat na náměstíčko kousek odtud, kde mezi troskami starých budov žijí kočky pod dohledem veterinářů. A taky jsme si tu dali první pizzu. Se sušenou šunkou. Mňam.





Další zastávkou byla fontána Di Trevi, ano na tu jsem se moc těšila, ale rekonstrukce, takže voda nikde a jen lešení, ale i tak se na ní můžete podívat, část je odkrytá a je tam udělaná malá lávka.






Pokračujeme na Španělské schody, tak tady jsem trochu mimo co na nich všichni mají.. Prostě schody a hodně ostrého sluníčka. A fontána pod schodama se taky opravuje.




Odtud pokračujeme na poslední památky dnešního dne, už mě neskutečně bolí nohy a chci si lehnout, ono spát se v autobuse noc před tím, moc nedalo. Tak jedeme metrem o pár zastávek dál. Ještě že tak... Přijedeme ke Koloseu a já zírám jak puk.. Vážně je krásné a velké. Jdeme dovnitř, dlouhé fronty a musíte hlásit, že jste z EU, jinak je to drahé. Začínáme procházet Koloseum Věděli jste, že má 3 patra? A ještě blbě vysoké schody.. Celé jsme si to prošli, je to tam vážně kouzelné, tohle se mi líbilo ze všeho nejvíc.. Po hodině chození jsme si lehli a natáhli nohy a v tu chvíli mi přítel řekl, že pro mě něco má. A víte co to bylo? Zásnubní prstýnek, samozřejmě jsem řekla ano, takže se mi v Itálii změnil život a jsem zasnoubená.












Nakonec jsme viděli oblouk vedle Kolesea a poté jsme už jen čekali na sraz a cestu k autobusu a na hotel..



Druhý den jsme pokračovali do Florencie, ale to bude až další článek. Pokud jste to dočetli až sem, gratuluji a doufám, že vás to moc nenudilo. Díky tomuto výletu vím, že mě baví více cestování a poznávání než ležet u moře.. Takže toto určitě nebyla poslední cesta do nějakého města za poznáním jeho krás.

A kde jste byli letos vy?
Lucka

10 komentářů:

  1. Luci moc gratuluji k zásnubám, hodně štěstí.
    Krásný výlet. A hezké fotky.
    My jsme byly v kempu u Pardubic, moc se mi to líbilo. Na podzim ještě pojedeme na Šumavu, máme tam zaplacený pobyt na víkend, manžel ho dostal k narozeninám. Tak se moc těším. Já jsem v ID, takže mám teď dovolenou vlastně pořád :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Luci..
      Výlet super.. U Pce, to je kousek..
      To jsem ani nevěděla, že jsi v ID

      Vymazat
    2. Šumava je best, ale ne na hotelu musíš tam někoho znát jinak to ztrácí absolutně kouzlo, ale snad se Vám zadaří a místní Vám dají tipy =)

      Vymazat
    3. zase začínám mít nutkání navštěvovat ČR :-)

      Vymazat
  2. Milujem Taliansko. Za chvilku sa chystam do Rima a velmi velmi sa tesim a tvoj clanok ma este viac navnadil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jsem ráda, příště bych chtěla vyrazit do Verony

      Vymazat
  3. Ten Vatikán je fakt úchylnej...kontroly pomalu jak na letišti, ale do letdla aspoň můžeš v minisukni....já držkatá bych jim asi nezapomněla říct svůj názor na tuhle blbost =D
    Jinak koloseum je jediné, co mě tam láká a nedivím se, že si byla unešená a ještě to takhle krásně zpečetit! Gratuluju k nezapomenutelnému zážitku =)

    Loveliness By Tess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. říct by si jim to mohla ale leda tak v italštině, aj se tam moc nenosí :-).. mně to nevadilo, já měla dlouhé kratasy a po ránu bylo ještě trochu chladno, převlékla jsem se potom
      děkuji, to koloseum bylo super.. škoda, že ty fotky to neumí tak zachytit

      Vymazat
  4. Tak to je nádherné! <3 gratuluju k zásnubám, ať Vám to vydrží! :)
    A krásné fotky, také se tam chci podívat. :)
    www.beautifulwhile.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Radost mi udělá jakýkoli Váš komentář i kritika ze které se mohu poučit.. Děkuji za Váš čas.